Bengt tar ett steg i taget

Ett steg i taget. Bengt inser att han måste förändra sitt liv på grund av diagnosen, men har kommit överens med sin läkare om att ta tag i kost och motion först och rökningen sedan.

Bengt är född 1954. Han bor i en lägenhet utanför Stockholm med sin fru – barnen är utflugna – och jobbar på kontor. Bengt sitter mycket i möten och då snusar han istället för att gå ut och röka. Han sprutar inte insulin utan äter tabletter. Bengt gillar att laga mat, bara han slipper diska, och tänker mer på vad han äter sedan han fick sin diagnos 2006, något han lärt sig från överviktsprogrammet han deltar i. Han tycker att den största förändringen är hans relation till mat, till exempel när han ska äta lunch på restaurang. Och ibland syndar han.

Bengts bästa tips för någon som precis har fått sin diagnos är att försöka hitta en diabetesgrupp. Det är lättare att göra förändringar i grupp och kul att jämföra erfarenheter – och så skärper man sig lite. Man vill ju inte göra bort sig genom att inte göra det man har sagt att man ska! Viktigast av allt tycker Bengt är att förmedla till nydiagnostiserade att de inte är ensamma.

Publicerad: 2017-02-13 10:05, revision: SE-4906-04-19 Till toppen