Ta nästa steg! 

Mina framsteg-testet ger dig förslag på mål att sätta för nästa vecka när det gäller motion, kost, tobak och alkohol. 
Gör testet nu!

 

Anna, Bengt, Kennerth och Gösta har alla typ 2-diabetes. 
Här kan du se filmerna när komikern och författaren Anna-Lena Brundin följde med dem en dag och pratade träning, matlagning, rädslor och förhoppningar inför nästa steg i livet med typ 2-diabetes.


Anna vill ha perfekta värden

Annas personporträtt

Se hela filmen om Anna här!

Bengt tar en dag i taget

Bengt

Se hela filmen om Bengt här!

Kennerth berättar gärna om sin diabetes

Kenneth

Se hela filmen om Kennerth här!

Gösta vill leva som vanligt

Gösta

Se hela filmen om Gösta här!
 


 

Du är inte ensam

Den vanligaste typen. Diabetesläkaren Erik berättar att 85-90 % av de som har diabetes har typ 2-diabetes och den drabbar oftast medelålders och äldre.

Människor över hela världen får diabetes. Risken för sjukdomen beror på livsstil och ärftlighet. Förekomsten ökar också med stigande ålder. Den vanligaste orsaken är övervikt (speciellt bukfetma). Och om man har en förälder, bror, syster eller annan nära familjemedlem som har typ 2-diabetes, ökar risken också påtagligt för att man själv ska drabbas.

Det finns två huvudtyper av diabetes; typ 1 och typ 2. Cirka fyra av hundra svenskar har diabetes (350 000– 400 000 personer). Av dessa har de allra flesta, nio av tio, typ 2-diabetes eller åldersdiabetes. Typ 1-diabetes innebär att bukspottkörteln i det närmaste har slutat att producera insulin, och att man då måste ta insulin för att överleva. Typ 2-diabetes är kopplat till övervikt, bukfetma och ärftliga faktorer. Det innebär att kroppen producerar för lite insulin och att effekten av insulinet i kroppens celler är nedsatt. Dessutom producerar ofta levern för mycket socker vid typ 2-diabetes.

Publicerad: 2017-02-13 10:05, revision: SE-4906-04-19 Till toppen