Ta nästa steg! 

Mina framsteg-testet ger dig förslag på mål att sätta för nästa vecka när det gäller motion, kost, tobak och alkohol. 
Gör testet nu!

 

Anna, Bengt, Kennerth och Gösta har alla typ 2-diabetes. 
Här kan du se filmerna när komikern och författaren Anna-Lena Brundin följde med dem en dag och pratade träning, matlagning, rädslor och förhoppningar inför nästa steg i livet med typ 2-diabetes.


Anna vill ha perfekta värden

Annas personporträtt

Se hela filmen om Anna här!

Bengt tar en dag i taget

Bengt

Se hela filmen om Bengt här!

Kennerth berättar gärna om sin diabetes

Kenneth

Se hela filmen om Kennerth här!

Gösta vill leva som vanligt

Gösta

Se hela filmen om Gösta här!
 


 

Blodomloppets trafikpolis

Bengt blev väldigt trött. Han kände på sig att något inte stod rätt till och fick sin diagnos efter en rutinkontroll av hälsan på jobbet.

Typ 2-diabetes betyder att din kropp inte kan kontrollera mängden socker (glukos) i ditt blod. Det här beror oftast på en kombination av att kroppen inte producerar tillräckligt mycket av det blodsockersänkande hormonet insulin och att insulinets effekt ute i kroppens celler, i bland annat muskler och lever, har avtagit.

Insulin, som produceras i bukspottskörteln, hjälper kroppens celler att ta upp socker som finns i blodet. Blodsockret lagras framför allt i muskler och levern där det omvandlas till energi som kroppen behöver. Blodsockret kommer från det du äter och dricker, men en viss del producerar kroppen också själv i levern. Om din kropp producerar för lite insulin eller om insulinets effekt har avtagit, stannar blodsockret i blodet istället för att transporteras vidare ut i dina celler.

Publicerad: 2017-02-13 10:05, revision: SE-4906-04-19 Till toppen