Ta nästa steg! 

Mina framsteg-testet ger dig förslag på mål att sätta för nästa vecka när det gäller motion, kost, tobak och alkohol. 
Gör testet nu!

 

Anna, Bengt, Kennerth och Gösta har alla typ 2-diabetes. 
Här kan du se filmerna när komikern och författaren Anna-Lena Brundin följde med dem en dag och pratade träning, matlagning, rädslor och förhoppningar inför nästa steg i livet med typ 2-diabetes.


Anna vill ha perfekta värden

Annas personporträtt

Se hela filmen om Anna här!

Bengt tar en dag i taget

Bengt

Se hela filmen om Bengt här!

Kennerth berättar gärna om sin diabetes

Kenneth

Se hela filmen om Kennerth här!

Gösta vill leva som vanligt

Gösta

Se hela filmen om Gösta här!
 


 

Långa och korta sockervärden

Du ansvarar för din egenvård. Som patient har man ett stort ansvar, menar Linda. Att ta hand om sig själv och ha koll på blodsockret, sätta sig in i sin behandling och berätta för vänner och anhöriga.

Blodsocker kan mätas på många olika sätt. Fasteblodsocker, godtycklig glukos och oralt glukostoleranstest används för att diagnostisera diabetes, medan HbA1c används för att visa hur bra du har kontrollerat din diabetes över tid.

Fasteblodsocker mäts när du inte har ätit något på flera timmar (vanligtvis direkt på morgonen), när blodsockernivå är som lägst. Godtycklig glukos mäts när som helst på dagen, så det är vanligtvis högre än när du inte har ätit. Och ett oralt glukostoleranstest mäter mängden av glukos i ditt blod efter att du har druckit 75 g glukos i vätska. Det visar hur bra din kropp svarar på socker i din diet.

HbA1c talar om hur mycket glukos du har haft i ditt blod under de senaste två eller tre månaderna genom att mäta mängden glukos som fastnat på hemoglobinet i dina röda blodkroppar.

En del som har typ 2-diabetes testar själva sin blodsockernivå under dagen. Det är oftast när de använder insulin för att kontrollera sin diabetes och de behöver avgöra vilken dos av insulin de behöver. Självtester är också användbara för att säkerställa att dina blodsockernivåer är under kontroll och för att förhindra att de sjunker för lågt (hypoglykemi). Din läkare eller diabetessköterska kan hjälpa dig att avgöra om självtester skulle hjälpa dig.

Publicerad: 2017-02-13 10:05, revision: SE-4906-04-19 Till toppen